MOČ MAGNEZIJA

MOČ MAGNEZIJA

Magnezij sodeluje pri več kot 700 biokemičnih procesih, ki se ves čas odvijajo v vašem telesu. Zato lahko pomanjkanje magnezija povezano s celo vrsto motenj in bolezni, med njimi depresijo, motnjami pozornosti, migrenami, nespečnostjo, osteoporozo, aritmijo, astmo, diabetesom, Alzheimerjevo boleznijo. In tudi rakom.

Magnezij pa je tudi eden ključnih elementov pri razstrupljanju telesa strupenih snovi in težkih kovin, kot sta aluminij in svinec.

KOLIKO MAGNEZIJA POTREBUJEMO?

Priporočen dnevni vnos (PDV) magnezija za odraslo osebo je cca. 375 mg; ženske ga običajno potrebujejo nekoliko manj kot moški.

Potrebe po magneziju so odvisne od starosti posameznika, obdobja rasti, fizične aktivnosti, nosečnosti ali dojenja, izpostavljenosti stresu, količine zaužite tekočine, pa tudi od uživanja nekaterih zdravil in zdravstvenega stanja.

Magnezij se v telesu nahaja v kosteh (50-60%), 20% ga je v mišicah, 19% v drugih mehkih tkivih, ter manj kot 1% v izvenceličnih tekočinah, zaradi slednjega sama koncentracija magnezija v krvi ne pove dosti o splošni preskrbljenosti z magnezijem.  

Potreba po magneziju je povečana pri nosečnicah, doječih materah, srčnih bolnikih, bolnikih z diabetesom in populaciji starejši od 50 let.

KAKO IZGUBLJAMO MAGNEZIJ?

Magnezij dodatno izgubljamo kadar smo pod stresom, pri športnih aktivnostih, z uživanjem alkohola, kave, cigaret, pri diareji, bruhanju, uživanju odvajal in diuretikov ali sladkorni bolezni tipa II.

Športniki in fizično aktivni delavci izločajo magnezij s potenjem – zaradi slednjega je potreba po omenjenem mineralu večja.

Ženske izgubljajo več magnezija ob mesečnem menstrualnem ciklu.

KAKO DOBITI DOVOLJ MAGNEZIJA?

Za razliko od vitaminov (npr. drevesa limonovca, ki sam "ustvari" vitamin C), morajo rastline minerale posrkati iz zemlje. Ker pa večino zelenjave dobimo iz "turbo" kmetijskih območij, kjer je zemlja osiromašena mineralov in hranil, teh posledično primanjkuje tudi v sadju in zelenjavi.

Tudi z najboljšo dieto, polno zelene zelenjave (tam je največ magnezija), boste danes zelo težko dobili dovolj magnezija. Še posebej, če morate obnoviti zaloge magnezija v telesu in popraviti neravnovesje kalcij/magnezij.

Obstaja veliko magnezijevih tablet in praškov, ki naj bi zvišali nivo magnezija, vendar raziskave dokazujejo, da je stopnja njihove absorpcije le med 4% in 10%. Izdelani so v laboratorijih, zato jih mora telo najprej predelati v obliko, ki jo lahko uporabi. Po navadi povzročajo pritisk na prebavni trakt, jetra, so slabega okusa in povzročajo odvajalni učinek. Zato tudi z dolgotrajnim uživanjem nimajo pravega učinka.

Pravo moč magnezija lahko zdaj končno občutiš z naravnimi produkti Magnesium Power, ki so narejeni v Sloveniji.