KALCIJ PROTI MAGNEZIJU

KALCIJ PROTI MAGNEZIJU

V moderni družbi uživamo absolutno preveč kalcija napram magneziju. Optimalno razmerje naj bi bilo do 2:1 za kalcij, mi ga pa uživamo od 5 do 10:1. Kalcija v bistvu dodatno (z dopolnili) skoraj ne bi bilo potrebno jemati, ker ga dovolj zaužijemo z normalno uravnoteženo prehrano. Medtem pa z moderno "hitro" prehrano magnezija zaužijemo absolutno premalo.

Osteoporoza je bolezen, pri kateri kosti postanejo bolj porozne, s tem pa tudi bolj krhke in lomljive. Tveganje je pri ženskah veliko večje kot pri moških, bolezen pa napreduje počasi in tiho, zato velikokrat za bolezen izvemo šele po prvem zlomu.

Da bi zmanjšali tveganje, uživamo hrano in dodatke k prehrani, ki so bogati s kalcijem. Obstajajo pa bojazni da tako pospešujemo tudi nalaganje kalcija v sklepe, hrbtenico, mehka tkiva ter v ožilje.

Brez magnezija namreč kalcij ne gre v kosti in zobe ampak v mehka tkiva, kar lahko povzroči kalcinacijo sklepov (ramena, trn petnice, kolena) in ožilja. Pri kalcinaciji so prizadeti sklepi boleči in z omejeno gibljivostjo. Kalcij se namreč brez magnezija ne more absorbirati v kosti. Tako je pogosto dogaja, da ima neka oseba hkrati pričetek osteoporoze (ki kaže na premalo kalcija) in kalcinacijo nekega sklepa (ki kaže na preveč kalcija). Ključni manjkajoči faktor tukaj je magnezij, saj le z njegovo pomočjo kalcij gre na prava mesta (kosti in zobe).

Številne raziskave so pokazale, da povečan vnos magnezija z živili in prehranskimi dopolnili izboljša gostoto in trdnost kosti. V raziskavah, opravljenih na starejših, so ugotovili, da povečan vnos magnezija zmanjša tveganje za zlome, ki so v visoki starosti še posebej pogosti. Zato je v zrelih letih uživanje magnezija še posebej pomembno, saj so kosti krhkejše in s asimilacija tega minerala znatno zmanjša, saj se poveča njegovo uživanje skozi ledvice.

Mnogokrat je diagnoza, predvsem pri starejših, obraba sklepov (kolk, ramena, kolena). Pogosto pa gre le za kalcij, ki se je tam nabral, ker v telesu ni bilo magnezija, da bi se skupaj integrirala v kosti in zobe.

Z redno uporabo magnezijevega olja in mleka za telo Magnesium Power, lahko bolečine v kolenih ublažimo ali odstranimo na popolnoma naravni način.

Magnezij prispeva k

  • zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti

  • normalnemu delovanju mišic in živcev

  • normalnemu delovanju srca in ožilja

  • normalnemu zdravju kosti in sklepov

  • sprostitvi in boljšemu spancu