KATERE SO GLAVNE FIZIOLOŠKE FUNKCIJE MAGNEZIJA?

KATERE SO GLAVNE FIZIOLOŠKE FUNKCIJE MAGNEZIJA?

KATERE SO GLAVNE FIZIOLOŠKE FUNKCIJE MAGNEZIJA?

Ena izmed glavnih funkcij magnezija je v povezavi s tvorbo ATP (adenozin trifosfat), ki je naše medcelično gorivo in nastane z oksidacijo maščobnih kislin. Ta je navzoč v vseh celicah, najbolj pa v mišičnih celicah, kjer se skladišči energija. Če bi iz te povezave odvzeli magnezij, potem ne bi mogli koristiti ATP, kar bi privedlo do pomanjkanja energije v celicah. Tako bi nizka raven magnezija lahko prispevala k mišični utrujenosti, pomanjkanju energije, manjši moči in vzdržljivosti, slabosti in krčem.

Magnezij je ključen tudi za mitohondrije, ki so v celicah odgovorni za energijsko presnovo in so nekakšne »elektrarne«, ki proizvajajo ATP.

Magnezij je tudi fiziološki antagonist kalciju, sodeluje v več kot 700 bio-kemičnih reakcijah v telesu in je ključen za različne strukture beljakovin in nukleinskih kislin. Veliko pomembnih encimov potrebuje zadostno koncentracijo medceličnega prostega magnezija.

Pomembna pa je tudi vloga izvenceličnega magnezija. V zadnjih letih se je izkazala kot zelo pomembna funkcija magnezija tudi povezava z uravnavanjem ravni inzulina, kar predstavlja pomembno povezavo z diabetesom.

Raziskave pa so pokazale tudi, da pomanjkanje magnezija igra vidno vlogo pri širjenju rakastih celic.

 

 

Dodaj odgovor